آیا اختلاف سنی ما برای ازدواج مناسب است؟

از جمله رایج ترین پرسش هایی که مراجعین مشاوره پیش از ازدواج می پرسند، مربوط به اختلاف سنی در ازدواج است؛ موضوعی که به این سادگی پاسخ دادنی نیست و به نوعی می شود گفت که پاسخ سرراستی برایش وجود ندارد. دلیلش هم این است که سن و اختلاف سنی در ازدواج، معیاری حیاتی و سازش ناپذیر به شمار نمی رود و تنها در کنار معیارهای دیگر است که معنا پیدا می کند؛ یعنی اگر اختلاف سنی باعث بروز مشکلات ثانویه نشود، به خودی خود مشکلی در ازدواج ایجاد نمی کند.

ضمناً مفهوم سن دارای ابعاد گوناگونی است و به این سادگی تعریف کردنی نیست؛ یعنی سن صرفاً یک عدد نیست که برایش نقطه برش بگذاریم و بگوییم دقیقاً این مقدار اختلاف سنی خوب است و کمتر یا بیشتر از آن مشکل ایجاد می کند. چه بسا افرادی که ویژگی هایشان کاملاً با رده سنی تناقض دارد؛ به همین دلیل هیچ تجویز مشخصی در این زمینه وجود ندارد.

در این مقاله شما می توانید با ابعاد مختلف اختلاف سن در ازدواج آشنا شوید.

آیا از نظر معیارهای دیگر با هم جور هستید؟

زیاد پیش می آید که وقتی یکی از معیارهای مهم افراد با طرف مقابل شان جور در نمی آید، آنقدر درگیر آن می شوند که بعضی مسائل مهم دیگر از چشم شان دور می ماند. شما زمانی می توانید بهترین تصمیم را بگیرید که بررسی کنید صرف نظر از این معیار، معیارهای دیگرتان چقدر در طرف مقابل وجود دارد. همانطور که گفته شد، اختلاف سنی در ازدواج یک معیار حیاتی به حساب نمی آید و نمی شود فقط بر اساس آن تصمیم گرفت؛ بلکه باید آن را در کنار معیارها و شرایط دیگر دید. برای مثال، اگر بخواهید با کسی ازدواج کنید که اختلاف سنی زیادی با شما دارد، ولی مشکلات دیگری که معمولاً در چنین مواردی نگران شان هستیم، در مورد او وجود ندارد (مثل نگرانی های مربوط به بچه دار شدن، یکسانی انرژی روانی و جسمی و…) و همچنین شباهت شخصیتی و فرهنگی و دیگر معیارهای ازدواج مناسب را داشته باشد، می شود از این مسئله چشم پوشی کرد.

آیا فرهنگ شما ظرفیت پذیرش این موضوع را دارد؟

بسیار شنیده ایم که در فرهنگ ما، ازدواج نه بین دو فرد، بلکه بین دو خانواده و حتی بین دو فامیل رخ می دهد و جامعه ما نسبت به زندگی افراد بی تفاوت نیست؛ بنابراین یکی از نکته های مهمی که لازم است هنگام تصمیم گیری برای ازدواج در نظر داشته باشید، معیارهای اجتماعی است. جامعه ما، مثل بسیاری از جوامع دیگر، نسبت به مسئله اختلاف سنی در ازدواج حساس است و این حساسیت در مواردی که سن دختر از پسر بالاتر است، غلیظ تر هم می شود. از سوی دیگر، حمایت خانواده و اجتماع در میزان رضایت زناشویی، به ویژه در زوج های ایرانی، نقش موثری دارد. موارد زیادی وجود دارد که خود افراد با انتخاب شان مشکلی ندارند؛ البته تنها تا زمانی که همسرشان را به دیگران نشان نداده اند!

اگر اختلاف سنی شما و همسرتان از حد عادی خارج باشد، پذیرش آن برای دیگران دشوار می شود و در مواردی حتی ممکن است احساس کنید از جمع افراد عادی بیرون افتاده اید؛ ضمناً باید واکنش احتمالی فرزندان آینده تان را هم به این موارد اضافه کنید. دریافت واکنش منفی از دیگران می تواند تا جایی پیش برود که تعهد شما را نسبت به هم سست کند؛ بنابراین اگر در فرهنگ خانواده، بستگان، محله یا شهر شما چنین حساسیتی وجود دارد، بیشتر درباره تصمیم تان فکر کنید. اینجا پای یک عامل دیگر هم به میان می آید؛ اینکه خودتان چقدر شخصیت محکمی دارید!

آیا اعتماد به نفس کافی را برای کنار آمدن با این مسئله دارید؟

اینکه چقدر به تصمیم خودتان اطمینان داشته باشید و بتوانید پای آن بمانید، ارتباط تنگاتنگی با میزان اعتماد به نفس شما دارد. افراد با اعتماد به نفس بالا معمولاً در خلاف جهت آب شنا کردن مهارت بیشتری دارند و اگر دلیل و منطق کافی به خرج داده باشند، تصمیم های آنها کمتر تحت تاثیر دیگران قرار می گیرد. شما چقدر اعتماد به نفس دارید؟ یادتان باشد برای اینکه بتوانید این موضوع را تشخیص بدهید، لازم است زندگی خودتان را تا این لحظه با نگاهی منطقی و بی طرف بررسی کنید تا مطمئن شوید دارید درباره اعتماد به نفس واقعی تان نظر می دهید، نه شور و هیجان موقتی که از احساسات زودگذر و آتشین عاشقانه در شما ایجاد شده است. تعداد افرادی که چنین اعتماد به نفسی دارند، چیزی کمتر از یک درصد است؛ بنابراین شما به احتمال 99 درصد از نگرش منفی اطرافیان و جامعه آسیب خواهید دید.

آیا قوانین طبیعت از رابطه شما حمایت می کند؟

دنیای عشق و عاشقی دنیای شیرینی است که در آن همه هستی با خواسته های ما هماهنگ است؛ ولی متاسفانه دنیای واقعی اینطور نیست و لازم است هنگام تصمیم گیری برای ازدواج تان این موضوع را در نظر داشته باشید. اگر شما در 20 سالگی با مردی 40 ساله آشنا شده اید که تفاهم عجیبی با شما دارد و احساس می کنید تنها کسی است که می توانید در کنارش به آرامش برسید، لازم است به این هم فکر کنید که وقتی شما به چهل سال رسیدید، او مردی 60 ساله خواهد بود. متوسط عمر مردان هم در ایران حدود 73 سال است و این یعنی به احتمال زیاد شما مجبور خواهید بود سال های سال تنها زندگی کنید!

مسئله دیگر، بچه دار شدن است که در مواردی که پسران جوان با دختران بزرگتر از خودشان ازدواج می کنند، بیشتر به چشم می آید. ممکن است رویای شما داشتن تعداد زیادی فرزند باشد که دوروبرتان بپلکند، ولی همسرتان از نظر جسمی این امکان را نداشته باشد؛ ضمناً بزرگ شدن بچه ها زیر سایه پدر و مادر هم ممکن است به دغدغه شما تبدیل شود.

آیا برای آینده تان برنامه یکسانی دارید؟

مهم است که دورنمای شما از آینده رابطه و برنامه تان برای زندگی مشترک با هم یکسان یا دست کم شبیه هم باشد. برای مثال پژوهش ها نشان می دهد با بالا رفتن سن، میل افراد به ازدواج کردن و آرام و قرار گرفتن در یک رابطه متعهدانه بلندمدت بیشتر می شود؛ همچنین دختران در سن پایین تری به فکر ازدواج می افتند. اگر این دو نکته را کنار هم بگذاریم، میزان بالای خطر فروپاشی روابطی که در آن پسر کم سن و از دختر کوچکتر است، آشکار می شود چرا که پسران در این سن اصرار چندانی به تشکیل خانواده ندارند، اما برای دختران بزرگتر از آنها، این مسئله اهمیت بسیاری دارد. مسئله بچه دار شدن هم می تواند پیرو همین قانون باشد و در ازدواج شما مشکل ایجاد کند؛ علاوه بر این، هر رده سنی نیازها، انگیزه ها، توانمندی ها و مقتضیات خودش را دارد و افراد بر اساس این شرایط رفتار می کنند و برای زندگی شان برنامه می ریزند. کم پیش می آید که افراد در دو گروه سنی، شرایط و ویژگی های مشابه داشته باشند؛ به خاطر همین است که توصیه می شود با کسی ازدواج نکنید که متعلق به نسلی متفاوت با شما باشد. معمولاً اختلاف سنی حدود ده سال را متعلق به دو نسل می دانند؛ اگرچه در سال های اخیر گاهی اختلاف سنی 7 یا 8 سال همین اثر را ایجاد می کند.

آیا انرژی روانی و جسمانی شما برابر است؟

شما نمی توانید آنچه از یک کودک انتظار دارید، از یک نوجوان هم انتظار داشته باشید، چون کودکان معمولاً پُر انرژی تر، کنجکاوتر و فعال تر از نوجوانان هستند و در سنین بالاتر هم همین طور است. نمی شود گفت فردی که در دهه چهارم زندگی اش است، به همان اندازه توان و انرژی یا شور و انگیزه دارد که یک فرد سی ساله دارد. واقعیتی که درباره افراد متعلق به گروه های سنی مختلف وجود دارد، این است که میزان انرژی روانی و جسمانی آنها با هم متفاوت است. معمولاً با بالا رفتن سن، میزان انرژی و شور و هیجان در افراد کمتر می شود و آنها بیشتر به دنبال آرامش و سکون می روند؛ مگر اینکه ویژگی های شخصیتی شان چیز دیگری را بطلبد. اگر اختلاف سنی شما با همسرتان در حدی باشد که نتوانید میزان انرژی تان را هماهنگ کنید، ازدواج تان با مشکل روبرو می شود.

هیچ زوجی به خاطر اختلاف سنی بالا طلاق نمی گیرند؛ ولی ممکن است به خاطر نبود تفاهم و درک متقابل ناشی از اختلاف سنی زیاد این کار را بکند. نسل ها با هم تفاوت دارند و ممکن است زندگی مشترک شما این تفاوت ها را تحمل نکند.

منابع

مقاله علمی و آموزشی «آیا اختلاف سنی ما برای ازدواج مناسب است؟»، نتیجه ی تحقیق و پژوهش، گردآوری و نگارش هیئت تحریریه پورتال یو سی (شما می توانید) می باشد. در این راستا مقاله زینب شاهدی در مجله موفقیت، به عنوان منبع اصلی مورد استفاده قرار گرفته است.

نمایش بیشتر

یک دیدگاه

  1. مشاوران خانواده، اختلاف سنی ۴ تا ۷ سال را بهترین گزینه برای دستیابی به یک ازدواج موفق توصیه می کنند. به گفته روانشناسان، این اختلاف سنی در ازدواج موجب می شود که زن و شوهر از نظر عقلی، جسمی، تجربه، حتی هیجانات عاطفی و تمایلات جنسی و بالاخره در بیشتر رفتارهای اجتماعی و اخلاقی نزدیک و هماهنگ باشند.
    این عوامل باعث می شوند تا سایر اختلافات فکری کمتر امکان بروز پیدا کنند. چنین زن و شوهری قادر خواهند بود که مشکلات زناشویی خود را بهتر حل کنند و در حقیقت زندگی مشترک خود را از این نظر بیمه کنند. حال اگر سایر معیارهای انتخاب همسر مناسب در ازدواج مثل اختلاف سطح تحصیلات، تفاوت دیدگاه ها و اختلافات با خانواده همسر، اختلاف طبقاتی در ازدواج و غیره وجود نداشته باشند، احتمال اختلافات زناشویی به میزان فاحشی کاهش یافته و به حداقل می رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مشابه

دکمه بازگشت به بالا